top of page
Søg
  • birgittekrejsager

Mens pesten hærger

Opdateret: 6. mar. 2020

Pesten hærger i Norditalien, ti unge mennesker i frivillig karantæne på et landsted uden for byen. Kunne være i dag, men er verdenslitteraturens kendteste rammefortælling

Giovanni Boccacios Dekameron: Året er 1348, og pesten med en inkubationstid på ti dage har allerede taget livet af 100.000 mennesker inden for Firenzes mure. I ti dage – Decameron på græsk betyder ti dage - fordriver de syv kvinder og tre mænd tiden med at fortælle hinanden hver sin historie. Det bliver til 100 historier i alt. En milepæl i verdenslitteraturen og en grundsten i den europæiske prosatradition. Boccaccios giver selv samlingen af lystfyldte og lidenskabelige fortællinger i pestens skygge tilnavnet Galeotto: Forførelse er nemlig fortællingernes tematiske indhold og funktion. Prins Galeotto kender vi fra ridderromanen, hvor han hjælper sin gode ven Lancelot til at erobre Gueniévre Kong Arthurs hustru. Hos Dante bliver Galeotto forbundet med læsningens forførelser: I den anden kreds i Helvede møder Dante og Vergil de mennesker, der som straf for i deres liv at have sat ’lysten og lidenskaben over fornuften’ bliver blæst omkring af Helvedsstormen. Her møder Dante Fransesca og Paolo som omkring 1285 var blevet dræbt, fordi de havde haft en affære:

“Vi læste i en bog en dag, uskyldigt, om Lancelot, hvor kærligheden greb ham; vi var alene, aned intet uråd. Og læsningen tvang vores øjne sammen mer end én gang, og fik os til at blegne, indtil et enkelt sted fik os besejret: vi læste om hvordan det smil der lokked modtog et kys fra så berømt en elsker – da kyssed han, fra hvem jeg aldrig vil skilles, min mund, imens hans hele legem sitred. Galeotto blev den bog, og han som skrev den; vi læste ikke mere i den dén dag.” (Dantes Helvede 5. sang) Boccaccio giver Dantes Komedie tilnavnet ’guddommelig’ og sammenlignet med Dantes Guddommelige komedie er Dekameron Den menneskelige komedie.

47 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page