top of page
Søg
  • birgittekrejsager

Hvorfor vi læser bøger

”Vi har adgang til uendelige mængder af information, men hvor finder man visdommen?” Gennem læsning af de store digtere, svarer Harold Bloom.ordi læsning ikke kun er forbundet med stor æstetisk nydelse, men giver også større viden om, hvem man er og, ikke mindst, adgang til en dybere form for tænkning. Blooms bog Hvordan man skal læse og hvorfor tilhører en genre for sig, fyldt med gode råd og anvisninger på at læse og selv tager Blooms læsevejledning afsæt i Virginia Woolfs essay: How should One Read a Book trykt i Second Common Reader. Woolf gav her ”Det eneste gode råd, man kan give angående læsning, er, at man ikke bør lytte til gode råd”, men ender selv ved det store spørgsmål: Hvor skal man begynde?

F.eks. ved at læse Emily Dickinson, som i mange af sine digte bryder med en del af den vestlige tanke og kultur. Dickinson tænkte, skriver Bloom, ligesom Shakespeare og William Blake det hele forfra igen på sin egen måde. Som læser bliver man i enestående grad belønnet, hvis man står det igennem, for Dickinson kan lære os at tænke mere raffineret og blive bevidste om, hvor vanskeligt det er at bryde med den konventionelle tankegang, der ligger dybt i os.

“Det eneste gode råd, man kan give angående læsning, er, at man ikke bør lytte til gode råd” Virginia Woolf”Da vi alle er dødelige væsner, og da det er tidskrævende at læse bøger, må vi opfinde metoder, der tillader os at økonomisere bare en lille smule. Det lader sig naturligvis ikke afvise, at der kan være en vis fornøjelse ved at læse en tyk, langtrukken, halvdårlig roman; men vi ved også alle sammen, at der er en grænse for, hvor meget vi kan give os hen til den slags. I den sidste ende læser man ikke for læsningens egen skyld, men for at lære noget. Deraf behovet for præcision, koncentrat, sammenfatning – for værker, som sætter de grundlæggende livsvilkår med alle deres aspekter i det skarpest mulige lys, med andre ord: Behovet for at hitte en genvej. Deraf endvidere .. behovet for et kompas i dette hav af papir med tryksværte på” Joseph Brodsky: Hvordan man læser en bog#hvordanmanlæserenbog #VirginiaWoolf #JoespehBrodsky #Læs #læsning

48 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page